Hopp til hovedinnhold

De nye seniorene

Eldre mann som kysser eldre kvinne på kinnet

Vi blir stadig flere eldre og stadig flere blir eldre. Levealderen i befolkningen har økt mer enn vi tidligere kunne forestille oss, og den vil med stor sannsynlighet fortsette å øke framover. Parallelt med økende levealder har de kognitive og fysiske funksjonene til seniorer og eldre blitt forbedret. Dagens eldre er fysisk sterkere og kognitivt friskere enn før. Men endringer i helse og levealder i Norge skjer så fort at samfunnets syn på disse gruppene og forventingene til dem ikke henger med.

Til tross for mye debatt i det norske samfunnet om de store endringene i befolkningssammensetning vi står foran, handler fort den offentlige samtalen om eldrebølgen om hvorvidt den offentlige velferdsstaten vil være bærekraftig i møte med de nye seniorene og eldre, de mange gamle og deres behov: Morgendagens nye seniorer og eldre blir et problem, ikke en ressurs, og samfunnet mangler systemer og helhetstenking for å ta i bruk kapasiteten som de representerer for fellesskapet.

For å være i forkant av de demografiske endringene i økt levealder og forbedret helse, må vi i større grad utvikle ny politikk for deltakelse i arbeid, i frivilligheten, og i fellesskapene i nabolag for en ny generasjon.

Publisert:

Bli Agendapartner

Vi trenger deg for å løfte debatten

Tankesmien Agendas oppgave er å styrke det offentlige ordskiftet gjennom kunnskapsformidling, utredninger, meningsutveksling og forslag til nye politiske løsninger. Vi trenger din hjelp for å fortsette jobben. Vi appellerer til deg som synes en fri, faktabasert og freidig samfunnsdebatt er et gode!

Mange mennesker som sitter i et rom og lytter til et foredrag.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Unngå å gå glipp av noe! Få de siste oppdateringene fra oss rett i innboksen din.