Hopp til hovedinnhold

Matens rolle i totalberedskapen

Hvete i åker

Det er mye vi ikke vet om framtida, men vi vet at vi kommer til å trenge mat. Befolkningsvekst og klimaendringer legger press på både etterspørsel og tilbud. Vi er også sårbare for en mer ustabil situasjon internasjonalt, fordi vår matforsyning i stor grad avhenger av import fra andre land – både av fôr og mat.

I en analyse av norsk beredskapsevne har Tankesmien Agenda pekt på hvordan sentralisering, oppsplitting av offentlige oppgaver, og sektorisert forvaltning sammen med målstyring alle kan svekke vår felles beredskap.

Dette notatet oppsummerer hvor vår matforsyning er mest utsatt, og peker på både strukturelle grep og konkrete beredskapstiltak for styrket matsikkerhet. Notatet foreslår også tiltak for å styrke beredskapsbidraget fra verdikjeden for mat til lokalt og regionalt. Samfunnets kriseberedskap over hele landet kan og bør styrkes ved hjelp av desentralisert produksjon og foredling av mat.

Publisert:

Bli Agendapartner

Vi trenger deg for å løfte debatten

Tankesmien Agendas oppgave er å styrke det offentlige ordskiftet gjennom kunnskapsformidling, utredninger, meningsutveksling og forslag til nye politiske løsninger. Vi trenger din hjelp for å fortsette jobben. Vi appellerer til deg som synes en fri, faktabasert og freidig samfunnsdebatt er et gode!

Mange mennesker som sitter i et rom og lytter til et foredrag.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Unngå å gå glipp av noe! Få de siste oppdateringene fra oss rett i innboksen din.