Hopp til hovedinnhold

Meninger om norsk mat: Spørreundersøkelse av Ipsos MMI

nærbilde av hvete

Landbruket leverer goder utover ren matproduksjon. Disse omtales ofte som kollektive goder, eller landbrukets multifunksjonalitet. Dette dreier seg om kulturlandskap, levende bygder, matsikkerhet med mer. Norske råvarer, og politikken som er innrettet for å ivareta produksjonen av disse råvarene, danner også grunnlag for mye av næringsmiddelindustrien i distriktene og bidrar dermed positivt til sysselsetting og bosetting i distriktene.

Samtidig er det ikke bare positive ringvirkninger av matproduksjon. Landbruk er en biologisk næring, og det er umulig å produsere mat helt uten klimautslipp. Internasjonalt er husdyrproduksjonene en betydelig kilde til verdens samlede utslipp av klimagasser. Andre problemområder er erosjon, avrenning og bruk av antibiotika i landbruket. Norske matprodusenter har også rammevilkår som medfører kostnader, både for forbrukerne og staten. Spørsmålet er da om forbrukerne og velgerne føler de får nok igjen for det de betaler for maten.

Prosjektet «Verdien av norsk mat» skal resultere i en sluttrapport. Denne delrapporten er en presentasjon av hovedfunnene i en spørreundersøkelse gjennomført av Ipsos MMI.

Publisert: . Sist oppdatert: .

Bli Agendapartner

Vi trenger deg for å løfte debatten

Tankesmien Agendas oppgave er å styrke det offentlige ordskiftet gjennom kunnskapsformidling, utredninger, meningsutveksling og forslag til nye politiske løsninger. Vi trenger din hjelp for å fortsette jobben. Vi appellerer til deg som synes en fri, faktabasert og freidig samfunnsdebatt er et gode!

Mange mennesker som sitter i et rom og lytter til et foredrag.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Ikke gå glipp av noe! Få ukentlige oppdateringer fra oss rett i innboksen din.