Meninger om norsk mat: Spørreundersøkelse av Ipsos MMI

Landbruket leverer goder utover ren matproduksjon. Disse omtales ofte som kollektive goder, eller landbrukets multifunksjonalitet. Dette dreier seg om kulturlandskap, levende bygder, matsikkerhet med mer. Norske råvarer, og politikken som er innrettet for å ivareta produksjonen av disse råvarene, danner også grunnlag for mye av næringsmiddelindustrien i distriktene og bidrar dermed positivt til sysselsetting og bosetting i distriktene.
Samtidig er det ikke bare positive ringvirkninger av matproduksjon. Landbruk er en biologisk næring, og det er umulig å produsere mat helt uten klimautslipp. Internasjonalt er husdyrproduksjonene en betydelig kilde til verdens samlede utslipp av klimagasser. Andre problemområder er erosjon, avrenning og bruk av antibiotika i landbruket. Norske matprodusenter har også rammevilkår som medfører kostnader, både for forbrukerne og staten. Spørsmålet er da om forbrukerne og velgerne føler de får nok igjen for det de betaler for maten.
Prosjektet «Verdien av norsk mat» skal resultere i en sluttrapport. Denne delrapporten er en presentasjon av hovedfunnene i en spørreundersøkelse gjennomført av Ipsos MMI.