Hopp til hovedinnhold

Samvirke i en ny tid

Fingre som pusler på et bord

Et samvirke er et økonomisk foretak. Det er eid og styrt av medlemmene sine, og har medlemmenes økonomiske interesser som formål. Gjennom historien har samvirkeforetakene spilt en veldig viktig rolle, og fortsetter å gjøre det i dag. Vi har dem i landbruket, i boligbygging og i fiskerinæringene våre.

Den demokratiske og langsiktige eierformen gjør samvirkemodellen spesielt egnet til å løse bærekraftutfordringer. Medlemmene i et samvirke er både eiere og deltakere i driften. Et bærekraftsamvirke utnytter mulighetene i samvirkemodellen til jobbe med langsiktighet og bærekraft.

Utviklingen av en digital økonomi skaper nye muligheter for å ta i bruk samvirkemodellen som organisasjonsform. I et plattformsamvirke eies og kontrolleres den digitale plattformen av brukere av plattformen. Vi ser både på eksempler på plattformer som benytter seg av samvirkeorganisering og som utnytter delingsøkonomien, men også på samvirker som bevisst tar tilbake kontroll og makt enten direkte, ved å ta eierskap til plattformen, eller indirekte ved å organisere sine interesser.

Publisert:

Bli Agendapartner

Vi trenger deg for å løfte debatten

Tankesmien Agendas oppgave er å styrke det offentlige ordskiftet gjennom kunnskapsformidling, utredninger, meningsutveksling og forslag til nye politiske løsninger. Vi trenger din hjelp for å fortsette jobben. Vi appellerer til deg som synes en fri, faktabasert og freidig samfunnsdebatt er et gode!

Mange mennesker som sitter i et rom og lytter til et foredrag.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Unngå å gå glipp av noe! Få de siste oppdateringene fra oss rett i innboksen din.