Mye å miste: Kortversjon

Innholdsfortegnelse
Dette heftet er basert på notatet «Mye å miste», og det inkluderer flere av notatets hovedpoeng.
For hva blir egentlig konsekvensene, hvis stortingsflertallet skifter fra rød til blå side i 2025, og det blir regjeringsskifte?
Heftet du nå leser, handler om hva som står på spill i stortingsvalget 2025.
Noen velger å ikke stemme. Kanskje de tenker at deres stemme uansett ikke har så mye å si, eller at det ikke er så stor forskjell på partiene på høyre- og venstresiden i politikken. Det er feil. Vi har mye å miste.
Vi lever i en urolig tid, og det er viktigere enn på lenge å skape trygghet i hverdagen i en verden preget av både tollkrig og opprustning.
Et av de viktige spørsmålene i årets valg blir om vi skal prioritere store skattekutt for noen få, eller velferd og lavere kostnader i hverdagen for vanlige folk.
På meningsmålingene har det lenge vært helt jevnt mellom rødgrønn side og høyresiden. Det kan bli bare noen få stemmer som avgjør.
Kanskje er det nettopp praten du tar rundt lunsjbordet på jobben som gjør at kollegaene dine velger å stemme i valget og blir med på å avgjøre hvilken retning landet vårt tar?
Vennlig hilsen
Trygve Svensson,
Leder i Tankesmien Agenda
Vår felles velferd – verdt å forsvare
Norge er et av verdens beste land å bo i. Vi får gratis helse hjelp når vi blir syke. Alle barn får gratis ut danning og møter hverandre i felles klasserom. Med et trygt velferdssamfunn og et organisert arbeidsliv har vi skapt et samfunn hvor mange kan delta. Dette gir høy verdiskaping og mindre forskjeller.
Men vår felles velferd har ikke kommet av seg selv. Mange land er uten fellesskole, uten gratis sykehus og uten syke lønn når vi må være borte fra jobb. I Norge har vi valgt annerledes. Dette er noe av det som gjør Norge til Norge. Når det er urolige tider, som nå, er velferden vår noe av det som virkelig gir trygghet.
Vår felles velferd er verdt å forsvare.

Hva vil høyresiden med skolen og helsevesenet?
Et tydelig skille mellom rødgrønn og borgerlig side står om felles goder som skole og helsevesen. Det ser vi også i årets valg.
Mens rødgrønn side ønsker lave priser, styrket felles offentlige skoler og sykehus, ser vi at høyresiden foreslår høyere priser for å finansiere skattekutt, og mer privatisering.

Fakta om rødgrønn arbeidslivspolitikk
Ved forrige valg fikk vi et rødgrønt flertall som har levert på politikk arbeidsfolk har jobbet for lenge. De siste fire årene med rødgrønt flertall har vi fått:

Fakta om borgelig arbeidslivspolitikk
Dyrere å være fagorganisert
Siden 70-tallet har arbeidstakere i Norge fått fradrag på skatten for å være med i en fagforening. Høyre foreslår å kutte i dette skattefradraget og FrP vil fjerne det helt. Det vil svekke det organiserte arbeidslivet.
Flere midlertidig ansatte
De borgerlige partiene vil gi generell adgang til midlertidig ansettelse i 12 måneder. Da blir det mindre trygt på jobben.
Usikkerhet om sykelønna
Partiet Venstre sier at de ønsker å svekke sykelønnsordningen for langtidssyke. Også Høyre åpner for å endre på sykelønnsordningen. Fremskrittspartiet har vært frem og tilbake om hva de ønsker å gjøre med sykelønna. Ingen av dem er garantister for dagens sykelønn.
Kutt i trygdeordninger
Høyre foreslår blant annet å innføre en ordning der syke og skadde mister arbeidsavklaringspengene etter tre år, de vil kutte i trygda til uføre foreldre og kutte i feriepengene til arbeidsledige og permitterte.

Vanlige folk tar regningen når de rike får skattekutt
Erfaringen viser at vanlige folk må ta regningen for skatte kutt. Store høyrestyrte kommuner har de siste årene kuttet i skole, barnevern og psykisk helse – men funnet penger til skattekutt for dem som har mest fra før.
Alle de borgerlige partiene er enige om å kutte i eller fjerne hele formuesskatten. Det er bred enighet blant fagøkonomer om at et sånt kutt ikke vil skape flere arbeidsplasser. Formuesskatten er viktig for å sørge for at også de rikeste i Norge betaler en rettferdig skatt. Halvparten av formuesskatten betales av de én prosent rikeste i landet.
De borgerlige partiene går inn for kutt i formuesskatten på mellom 21,5 og 34,5 milliarder kroner.
34,5 milliarder kroner er mye penger. For å vise hvor mye som må kuttes for å finansiere et så stort skattekutt, har vi på neste side satt opp en liste med kutt som de borgerlige partiene i løpet av de siste årene selv har foreslått på Stortinget.
Hvor skal milliardene hentes fra?
Kuttforslag partiene på høyresiden har kommet med på stortinget:

Visste du at?


Den som stemmer bestemmer!

Nysgjerrig på flere fakta om valget?