Hopp til hovedinnhold

Polsk valgvake

Polske parlamentet i bakgrunnen. Skrift foran i bildet som beskriver tittel, dato og sted.
Youngs, Oslo
Gå til arrangementet på Facebook

Den 15. oktober går polske velgere til valgurnene. Det er duket for både parlamentsvalg og folkeavstemning!

Lov og rettferdighetspartiet (PiS) har styrt i åtte år, og ligger godt an på meningsmålingene. Samtidig har opposisjonen tatt innpå de siste ukene. Mange, både i og utenfor Polen, frykter at en tredje periode med PiS vil føre til en videre nedbryting av det polske demokratiet.

Regjeringen har fått kritikk for å politisere rettssystemet, angripe uavhengige medier, og for å spre hat mot homofile og innvandrere. Dette har blant annet ført til et vanskelig forhold til EU, store protester innad i Polen, og det uttrykkes frykt for om valgprosessen i det hele tatt er legitim.

Samtidig får Polen en stadig viktigere rolle i transatlantisk sikkerhetspolitikk, særlig etter Russlands invasjon av Ukraina. Landet har tatt imot rundt én million ukrainske flyktninger, og har vært en viktig pådriver for Vestens respons til krigen. Polen er også i ferd med å bli en av Europas største militærmakter, med planer om å bruke over fire prosent av BNP på forsvar. I tillegg har landet en raskt voksende økonomi, som gjør at landet fortoner seg som et nytt maktsentrum i Europa. Med andre ord, det ligger an til å bli en spennende valgaften.

Sees vi?

Abonner på vårt nyhetsbrev

Unngå å gå glipp av noe! Få de siste oppdateringene fra oss rett i innboksen din.